By Noe Habermann

En flydende miniby tegnet af Bjarke Ingels bliver hjem for 72 københavnske studerende.

Det er ganske få forundt at bo på vandet ved Københavns kajkant. Men nu får antallet af flydende boliger i havnen et nøk opad til glæde for hovedstadens husbådsdrømmere under uddannelse.

En hel lille studieby med 72 etværelses lejligheder, fordelt på seks urban riggers bygget af udtjente skibscontainere, har fået grønt lys til at lægge til kaj på Refshaleøen og blive i 10 år. Fortroppen med plads til 12 studerende er allerede indflytningsklar og sat til salg, resten af flåden forventes senest om et år i april 2019.

En Urban Rigger er et højteknologisk husbådskoncept med mere tryk på hus end på båd – stjernearkitekttegnet af Bjarke Ingels Group (BIG). På en betonponton stables som store stål-legoklodser ni ombyggede containere i en toetagers stjerneform. Det bliver til 12 moderne indrettet studiehybler på nogle-og-tyve kvadratmeter med eget bad og køkken, foruden fælles gård og tagterrasse samt undervandskælder med depotrum, fitness og vaskeri.

Den studievenlige husleje er på 3.000 kroner, men en anpart med brugsret til en rigger-lejlighed er en investering mellem 950.000 -1.250.000 kroner hos den lokale christianshavner-ejendomsmægler.

Midlertidig ungdomsopbevaring

Opmærksomme københavnere kender i forvejen den første prototype på en Urban Rigger, som i halvandet års tid har skvulpet ved kajen skiftende steder i havnen. Her har den haft dispensation til vise sig frem som en 600 tons tung løsning på byens store mangel på studieboliger – se meget mere her.

Det er den flydende fortrop, der nu har fået en 10-årig opholdstilladelse på Refshaleøen sammen med fem riggere mere af slagsen, efter at en ny planlov i mellemtiden har gjort det lovligt at opføre midlertidige ungdomsboliger i for eksempel containere på tomme grunde i byernes perspektivområder.

Københavns perspektivområder er de dele af hovedstaden, hvor den permanente byudvikling stadig først er planlagt til et godt stykke ude i fremtiden – som Refshaleøen, der tidligst skal bebygges fra 2027.

Men boligerne må så også kun bebos af studerende og kan altså maksimalt stå i 10 år, så i 2029 skal Urban Rigger-byen sejles videre til en ny placering.

Den flydende studieby er det andet godkendte container-projekt på Refshaleøens holme efter CPH Village I med 88 toværelses delelejligheder til 176 københavnske studerende. Den første håndfuld flyttede ind ved årsskiftet mens resten af container-byggeriet er i fuld gang.