By HOLGER DAHL

Det BIG-designede Urban Rigger-projekt er blevet udvidet med yderligere 60 boliger. Her kan du hoppe i havnen direkte fra din studiebolig.

Du kan bo i Københavns Havn. På vandet. Med egen badeterrasse. Med udsigt til Amalienborg. I en BIG-designet lejlighed. Og billigt. Det lyder som en salgstale fra en ejendomsmægler på speed, men den er god nok. Urban Rigger er landet på Refshaleøen som en slags hipstermøblets apoteose – men som vi siger i jylland, så er det ikk’ så ringe endda.

Mangel på studieboliger

København mangler boliger til studerende, og mange byer i hele verden mangler i det hele taget billige, fleksible boliger. Den voldsomme urbanisering, der har fundet sted overalt i de seneste 30 år, har medført et pres på systemerne. Den rige verdens byer bliver tættere, højere og dyrere, mens den fattige verdens byer bare bliver tættere og tættere – ofte omkranset af bliktagsbyer og rodede slumkvarterer. Samtidig oplever vi jævnligt, hvordan naturkatastrofer og krige gør det nødvendigt at kunne tilbyde verden fleksible, midlertidige boligløsninger. Med andre ord: Der mangler en uformel, flytbar og fleksibel boligtype, og det har virksomheden Urban Rigger så besuttet sig for at gøre noget ved.

I de seneste tre år har en lysegrøn containerkomposition bogstaveligt talt ligget og flydt i et af havnebassinerne i nærheden af Reffen på Refshaleøen. En kantet stabling af seks klassiske transportcontainere omkring et trekantet gårdrum. For nylig er der kommet yderligere fem enheder til, sådan at der nu i alt ligger seks urban riggere med i alt 72 lejligheder, hvor studerende kan finde bolig – tæt på byen og med både fællesskab og fred og ro.

Urban Rigger-projektet kan lade sig gøre, fordi en revision af planloven i 2017 gjorde det muligt at dispensere fra lokalplanerne i en periode på op til ti år, hvis man vil bygge midlertidige ungdomsboliger. Den lille åbning i planloven har sat gang i containerboligerne i landets uddannelsesbyer, men Urban Rigger-projektet er det første, der faktisk lykkes med at blive til en lødig og troværdig tilføjelse til byens tæppe af muligheder. Urban Rigger har ikke karakter af nødløsning, containerby eller principielt »kunst«-udsagn. Urban Rigger er arkitektur. Både i den store og den lille skala. Containere hører naturligt til i et rodet havneområde, og på den måde passer rækken af riggere perfekt til Refshaleøen. Desuden er det en gevinst, at enhederne holder en højde på to containere. De virker ikke anmassende eller dominerende og spærrer ikke for udsynet til havnen.

En container-komposition

Ideen om Urban Rigger blev fostret af Kim Loudrup, der i parentes bemærket ikke er involveret i firmaet længere. Loudrup ville udnytte byernes havnearealer til flydende boliger og kontaktede derfor Bjarke Ingels og BIG for at få hjælp til designet.

Det snedige ved Urban Rigger i forhold til så mange andre containerbyer er to ting: På grund af det flydende fundament er der en kælder under hver rigger – og desuden er hver enhed organiseret med et fælles gårdrum. Disse elementer skaber automatisk et socialt liv i en håndterbar størrelse – og en god dynamik mellem det private og det fælles.

Desuden rummer riggerne en tagterrasse og nogle gode hjørner på svalegangen der giver adgang til boligerne på første sal. I disse lidt større hjørner åbner rummet sig fra det helt private til noget mere fælles. Man har et perfekt hjørne til et cafébord og et par stole eller en lille bænk måske.

Indretningen af boligerne er omstændighederne taget i betragtning lykkedes meget godt. De tre containere i stueniveau rummer en enkelt, lang bolig hver. Man kommer ind midt i boligen og har så køkken/ophold til den ene side og bad/sovesektion til den anden. For enden af boligen er en lille terrasse, hvor man kan sidde med en enkelt stol – og hvorfra man kan hoppe lige ud i Københavns Havn.

BIG-typisk og tidstypisk

Hele rigger-kompositionen er både BIG-typisk, tidstypisk og meget urban. I familie med pallemøbler og midlertidig arktiektur som den ytrer sig overalt i den vestlige verdens metropoler. Boliger, man kan gå op på, flyde med, feste i og leve et flakkende, løst, men Instagram-venligt ungdomsliv i.

Alle boligerne er udstyret med gulvvarme, og dermed bliver boligerne ikke fugtige og klamme i vinterhalvåret, som det ellers ofte er problemet med husbådsboliger. Ambitionen er i øvrigt, at en Urban Rigger skal være helt selvforsynende – og bæredygtig. Derfor er der installeret en stor varmepumpe i kælderen og solceller på taget. Der mangler stadig lidt, før en Urban Rigger er et helt lukket system, med egen vandproduktion og håndtering af spildevand, men målet er bestemt inden for rækkevidde. Når det sker, kan Urban Riggers bygges op i eller transporteres til dårligt forsynede områder og dér være med til at give folk tag over hovedet og samtidig være et eksempel på en helt ny måde at organisere et boligområde på.

Urban Rigger er som næsten alle BIG-projekter virkelig stærkt på idéplanet, og hvor det konceptuelle fokus nogle gange kan trække af med tegnestuens arbejder og stå i alt for stor kontrast til en mere beskeden opmærksomhed på størrelser, samlinger, rum og materialer, så passer pengene her: Det er bare nogle containere, det er bare nogle små boliger, men samtidig er det også et både fokuseret, præcist og meget humanistisk bud på en ny måde at lave studieboliger på.

Det er som om, at BIG ikke er kommet helt i mål med apteringen af kældersektionen og dermed ikke helt har fået virkeliggjort underetagens potentiale, men overordnet set fortjener Urban Rigger-projektet ros for sin originalitet, for sin detaljering og for sin idérigdom. Man kan efter en rundvisning faktisk godt ærgre sig over, at man ikke længere er studerende.