By Frederik Alexander Vording
Da man i foråret slog dørene op til Københavns første 12 flydende containerboliger til studerende, havde administrerende direktør i Udvikling Danmark, Rasmus Rømeling, regnet med at de ville bliver revet væk på bare få uger.
Sådan er det ikke helt gået, men nu – kort før at knapt 7.000 nye studerende starter på Københavns Universitet – kan man melde samtlige studieboliger for afsat.
Der går derfor ikke længe, før man annoncerer en række nye magen til, lyder meldingen. I alt vil man lave yderligere 60 boliger fordelt på fem platforme i vandet.
De skal ligge klar i april 2019.
– Det fedeste er, at de studerende, som allerede er flyttet ind, er ekstremt glade. De har et godt fællesskab. Det er ikke som at købe en almindelig andelsbolig på Østerbro, hvor du ikke lærer din nabo at kende. De her unge mennesker vil være vores bedste ambassadører i forbindelse med salget af de næste boliger, siger Rasmus Rømeling til TV 2 Lorry.
– Og så er det godt, at skrive Bjarke Ingels på plakaterne. At han er arkitekten, det hjælper også på det. Det må vi nok erkende, siger han.
Uvis fremtid og særlig konktrakt besværliggør lån
Det bliver højst sandsynligt i september, at man åbner for tilmeldingen for de fremtidige interesserede købere.
Prisen for de godt 20 kvadratmeter er omkring én million.
Og netop den kendsgerning kombineret med de særlige betingelser for boligerne, kan have forlænget salgstiden af de første 12 boliger. Flere har brugt sin fortrydelsesret.
– Vores akilleshæl er, at vi kun har fået lov til at ligge på stedet (ved Refshaleøen, red.) i 10 år. Om vi så finder en ny plads i byen, må flytte dem længere væk eller helt ud af landet, det må tiden vise, forklarer Rasmus Rømeling.
Alle containerne er solgt som forældrekøb. Forældrene er derfor nødt til at videresælge studieboligerne eller leje dem ud, når deres egne børn er færdige med uddannelsen.
Desuden er lånebetingelserne ikke så gunstige som ved ejerboliger, da der er tale om såkaldt sameje, der i sin udformning kan minde lidt om en andelsbolig.
– Det betyder, at finansieringsmuligheden ikke er den samme, som hvis du skulle købe en ejerbolig med realkreditlån. For forældre, der har penge eller kan låne dem i deres faste ejendom, er det sådan set billigt nok. Men det er desværre ikke alle forundt, siger Rasmus Rømeling.
– Det her er et nyt produkt, som rådgivere og banker ikke rigtig kender. Derfor har de nok haft lidt forbehold overfor det, siger han.
Vil udbrede konceptet til udlandet
Ifølge Dansk Byggeri mangler der op mod 8.400 studieboliger i København, hvor man forventer at have bygget 6.000 inden år 2020.
Der er altså ikke udsigt til at efterspørgslen på boliger til unge i hovedstaden forsvinder.
Et lignende billede tegner sig i flere andre storbyer, hvorfor planen er at udbrede konceptet fra Urban Rigger til udlandet.
– Vi vil gerne ud i hele verden. Det er fint, at vi nu er startet i København, hvor vi får konceptet afprøvet. Men vi skal være et globalt projekt. Det er ambitionerne, siger Rasmus Rømeling.
Man afventer på nuværende tidspunkt en godkendelse til opførsel i Göteborg i Sverige, hvor man vil lave 24 rigger.
SOURCE: https://www.tv2lorry.dk/kobenhavn/alle-bjarke-ingels-flydende-boliger-er-nu-afsat-men-flere-er-pa-vej